Leren van incidenten LFI

Een incident is een ongewenste, onverwachte en ongeplande gebeurtenis die met of zonder gevolgen kan aflopen. Denk bijvoorbeeld aan die fietser die voorrang heeft en op het allerlaatste moment gezien wordt bij het de weg op draaien. Een halve seconde later en de fietser had op de motorkap gelegen. Het verschil tussen wel en geen gevolgen? Een halve seconde. Toch iets om even bij stil te staan, nietwaar?

Twee feiten over incidenten; ze komen overal voor en niemand is er immuun voor.

Heeft een incident serieuze gevolgen dan start er meestal een onderzoek naar oorzaken. Vaak vindt men een menselijke fout als oorzaak. Maar liefst in 80% van de gevallen volgens de Inspectie SZW.

Menselijke fout

Helaas blijft het vaak bij die vaststelling; menselijke fout. Maar hoe komt het eigenlijk dat die werknemer zo handelde? Gebrek aan procedurekennis of opleiding, vermoeidheid, tijdsdruk, onwetendheid in zake de risico’s, onverschilligheid, oneigenlijk gebruik van gereedschap, etc., etc..

Helaas blijkt dat dezelfde fouten keer op keer worden herhaald. Wanneer u erin slaagt de geleerde lessen tussen de oren van de medewerkers te krijgen, is dat pure winst. Voor uw bedrijf en voor uw medewerkers. Maar het rondsturen van een memo of mail is daartoe nauwelijks toereikend.

How About Safety is gecertificeerd door het Energy Institute London om samen met uw medewerkers op effectieve wijze de lessen te trekken uit incidenten. Zo’n interventie hoeft geen uren te duren. Het is een korte, krachtige en doelgerichte bespreking. Het streven is dat medewerkers nadenken over hun eigen gedrag en het gaan bijsturen om incidenten in de toekomst te voorkomen.

 

 

 

 

Deel het op Sociale media