The right stuff
In de ruimtevaart gaan miljarden om. Hoogtechnologisch, complex, wetenschappelijk van het hoogste niveau, zeer veel verschillende betrokken disciplines en alleen het beste van het beste is goed genoeg.
Er zijn jonge mensen die er hun hele leven al van dromen om astronaut te worden. Maar hoe word je eigenlijk astronaut? Wat moet je kunnen als wetenschapper, piloot, bemanningslid? Heb je ‘the right stuff’?
De documentaire serie Astronauts: Do You Have What It Takes? liet zien wat dat is.
Chris Hadfield, voormalig astronaut en commandant van het ISS (International Space Station) testte samen met dr. Kevin Fong (NASA medical researcher) en dr. Iya Whitely (psycholoog) 12 kandidaten op hun geschiktheid. In 6 delen werden de kandidaten door de molen gehaald om te zien of ze ‘het’ hebben. De kandidaten werden getest op fysieke fitheid, mentale weerbaarheid, communicatie, leidinggeven, samenwerken, leervermogen, beslissingsgedrag, probleemoplossend vermogen, werken onder druk en ga zo maar door.
Glamour grondig doorgeprikt
Opvallend was dat het romantische beeld van de astronaut grondig werd doorgeprikt. Astronauten leiden zeer een gevaarlijk bestaan. Wie neemt een baantje waarbij je de kans loopt van 1 op 38 om na je reisje niet thuis te komen?
En glamourous is het ook niet. Tijdens zo’n verblijf in het ISS zit je maandenlang met een internationale crew in krappe verblijven en voer je dag in dag uit, week in week uit, maand na maand allerlei geestdodende routinekarweitjes uit. Die variëren van nauwgezet schoonmaken, tot het nalopen van alle systemen van het ISS, gezondheidschecks en uitvoeren van wetenschappelijke experimenten.
Belang van banale taken
De ruimte is nogal mensonvriendelijk om het voorzichtig te zeggen. Het borgen van de veiligheid en de technische integriteit van het ISS hangt in hoge mate samen met het controleren van alle apparatuur en systemen. Het is een dagelijks meerdere malen weerkerende taak.
Wanneer je in het ISS rond de aarde zweeft hangt je leven, en dat van je collega’s af van jouw bereidheid om iedere keer weer diezelfde procedure, keer op keer, elke dag weer, met dezelfde aandacht en nauwgezetheid uit te voeren.
En in die omgeving is een kleine reparatie nooit echt klein. Zeker niet wanneer daar een ruimtewandeling voor nodig is. Een ‘kleine’ reparatie van 10 minuten vergt het doorlopen van eindeloze procedures voordat het luik naar buiten open gaat. Uiteraard hoort daarbij dat de reparatie zelf tot in de puntjes wordt voorbereid en geoefend.
De veiligheid hangt van het ISS hangt, hoe banaal het ook moge klinken, in hoge mate af van houding en gedrag van de astronauten om dat iedere keer weer nauwgezet te doen.
Maar hoe test je die basisbereidheid om keer op keer diezelfde taak met accuratesse en aandacht uit te voeren?
1000 kraanvogels
Chris Hadfield en zijn team hadden het volgende bedacht. Ze zetten de kandidaten tezamen in één ruimte met voor elk een handleiding en een stapel papier. De handleiding beschreef hoe je van het papier een kraanvogel kunt vouwen. De opdracht: Vouw zoveel mogelijk kraanvogels. Leg ze op volgorde van productie. De laatste moet net zo netjes of netter zijn als de voorlaatste. Er was geen tijdsduur genoemd.
Zo testten ze of de kandidaten in staat waren om een instructie op papier om te zetten in een serie handelingen. En of ze de nauwgezetheid en aandacht konden opbrengen om die taak keer op keer uit te voeren.
De resultaten waren opmerkelijk. Sommigen slaagden er überhaupt niet in een kraanvogel te vouwen. Anderen lukte het wel maar ze werden slordiger naarmate de tijd verstreek. Weer anderen haakten gewoon af en gingen onderling zitten praten. Weer anderen gingen stug door.
Standaard onderdeel
Wanneer veiligheid in een bedrijf belangrijk is, kan dat niet beperkt blijven tot de werkvloer alleen. Alleen wanneer risicomanagement en veiligheid integraal met alle bedrijfsprocessen is vervlochten, werkt het.
Alleen wanneer elke medewerker van hoog tot laag contentieus handelt in het belang van de veiligheid, werkt het. De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel.
Sinds het zien van de documentaire vraag ik me het volgende af.
Wanneer je als bedrijf veiligheid serieus neemt, zou het vouwen van ‘1000 kraanvogels’ dan geen standaardonderdeel moeten worden van elke selectieprocedure?
Poll