How about … nog méér knopjes?!

Leestijd: 3 minuten

In een wereld waar de technologie zich met een razende snelheid ontwikkelt, wordt iedereen geconfronteerd met nieuwe apparatuur met eindeloze instelmogelijkheden om daarmee het leven van de gebruiker te verrijken, te vergemakkelijken, veiliger maken, enzovoorts. Maar is het wel allemaal wel goud wat er blinkt?

Zo’n zes jaar geleden besloot ik een andere auto aan te schaffen. Een hybride dit keer. En zo dat gaat, op zaterdagmorgen met mijn vrouw naar de plaatselijke Toyota-dealer. Na de bekende koetjes en kalfjes met verkoper Bas kwam ik ter zake; of ik eens mocht rijden met zo’n hybride. Dat mocht en daarop drukte Bas me de sleutels in de hand met de instructie om op de rem te trappen bij het starten anders zou dat niet lukken. Lopend naar de auto vroeg mijn vrouw of ik wist hoe dat moest, rijden met zo’n hybride. Nou ja, zo’n hybride heeft ook vier wielen en een stuur en aangezien ik al jaren autorijd, hoe moeilijk kan het zijn?

We stapten in en conform instructie trapte ik op de rem, stak de contactsleutel in het contact en draaide hem om. De lampjes op het dashboard lichtten op en verder….. niets. Met een stoïcijns gezicht nog een keer geprobeerd met hetzelfde resultaat. Behalve dat mijn vrouw met opgetrokken wenkbrauwen zat te kijken. Na nog een poging droop ik met hangende pootjes af terug naar binnen. ‘Hij doet het niet’, zei ik tegen Bas. Hij keek me aan en zei: ‘Richard, wanneer je hem start, zegt ‘ie geen broemmmmm. Het is een hybride. Er gaat een lampje ‘ready’ op het dashboard branden, de bak in ‘D’ en rijden maar.’ Met de staart tussen de benen terug naar de auto waar mijn vrouw zat met zo’n blik van: ‘Ik had het nog zo gezegd’.

Uiteindelijk is het wel een hybride geworden.

Bedienaars

In mijn beroepspraktijk heb ik veel te maken met mensen die werken voor vaarwegbeheerders die (vaak op afstand) sluizen en bruggen bedienen. De bedienaars zitten achter monitors met camerabeelden om de situatie te beoordelen en een SCADA-scherm waarmee ze bruggen en/of sluizen bedienen.

Deze MMI (Man Machine Interface) is hun enige informatiebron en het kennen van alle ins en outs is erg belangrijk.

Mensen zijn doorgaans erg overtuigd van hun kennis over de MMI waar ze mee te maken hebben. Een beetje twijfel of je het echt zo goed weet, is niet verkeerd. Daarom laat ik dit symbool zien. Iedereen weet wat het betekent; als het lampje gaat branden, benzine bijna op.

Maar wat betekent dat pijltje eigenlijk? Dan blijkt doorgaans dat meer dan de helft het of nog nooit heeft opgemerkt of niet weet wat het betekent. En dat terwijl iedereen al jàààren autorijdt en dat lampje regelmatig oplicht. En wanneer ik vraag of ze de betekenis kennen van alle lampjes op het dashboard wordt het doorgaans ernstig stil.

De consequentie van het niet kennen van de MMI bleek bij een ongeval in Urk. Bij het gelijk laten lopen van de sluis zag de bedienaar dat het schip met de stuurhut nog onder de brug over de sluis lag. Omdat het water omhoog kwam, dreigde het schip knel te komen onder de brug. Daarom drukte hij de noodstop in. Helaas stopte die het gelijklopen van het water in de sluis niet en kwam het schip knel onder de brug met grote schade aan het schip en de brug als gevolg.

Dit zijn slechts voorbeelden. Maar het is een goed gedocumenteerd feit dat men doorgaans een te groot en onterecht vertrouwen heeft dat men de techniek waarmee men werkt, ook daadwerkelijk in de vingers heeft.

De vraag is: ‘Kennen werknemers echt àlle knopjes, lampjes en meldingen van de apparatuur en weten ze echt hoe ze daarop moeten reageren?’

Poll

Heeft u wel eens een machine per ongeluk verkeerd bediend omdat u de werking onvoldoende kende?

Laden ... Laden ...

nog meer knopjes

Deel het op Sociale media