Juist voor de kerstdagen stuurden medisch specialisten een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin ze het verplicht dragen van een helm voor snorfietsers en e-bikers voorstellen. Volgens de specialisten en onderzoekers is het risico op hoofdletsel bij deze groepen hoger dan bij gewone fietsers. En verhoudingsgewijs zijn ze meer betrokken bij ongevallen.
Over de oorzaak van de ongevallen, waarom vallen die mensen eigenlijk, wordt geen mededeling gedaan.
Volgens de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) praten we over 44 verkeersdoden onder snorfietsers in 2016. Daarvan zou in de helm de ernst van het letsel hebben kunnen beperken in 19 gevallen. In welke mate, daarover wordt niet gesproken.
Waar ben je het veiligst?
Het kabinet kondigde onlangs aan dat het aantal verkeersdoden moet dalen naar nul. Afgezien van het realiteitsniveau van dit doel, kun je je afvragen of er geen andere gebieden zijn waar meer doden vallen en waar men aandacht misschien beter op kan richten. Wellicht dat je een hoger rendement kunt halen van je investering in tijd en geld. Dat lijkt alleen maar logisch, nietwaar?
Aan cursisten vraag ik wel eens waar een mens het veiligst is. Antwoorden variëren; in je bed, thuis, op je werk, etc.. Maar statistisch gezien ben je echter het veiligst op de maan. De mens is er geland en er is nog nooit iemand gestorven. Qua statistiek klopt het maar tegelijkertijd is het onzin.
Meer realistisch is de veiligheidsstatistiek als het gaat over verkeer versus thuis; er vallen zo’n vijf- tot zesmaal meer doden thuis (meer dan 3000) dan in het verkeer (± 600).
Men valt van de trap, kukelt van de ladder bij het schoonmaken van de goten, elektrocuteert zichzelf, steekt de boel per ongeluk in de fik, vergiftigt zichzelf per ongeluk en ga zo maar door.
Lichtje gaat uit
Volgens Europese cijfers vallen er jaarlijks honderden doden in de badkamer wanneer mensen uitglijden in de badkuip of bij het uit de douche stappen. Plat gezegd, ze knallen tegen de wastafel, het bidet of de wc-pot, en het lichtje gaat uit. Zo bizar en banaal kan het zijn.
Het CBS zegt dat de badkamer op nummer één staat als de plaats in huis waar de meeste ongelukken gebeuren. Vandaar mijn pleidooi: douchen met je helm op. Als het voor snorfietsers verplicht gaat worden, waarom dan niet bij het douchen? Dat is consequent en levert wellicht qua maatregel nog meer op qua veiligheid dan de helmplicht voor de snorfietser. Per slot van rekening komt iedereen elke dag in de badkamer maar niet iedereen zit elke dag op de snorfiets of e-bike.
Je kunt ook denken om bij wet badkamers verplicht antislip in te richten door antisliptegels, antislip-douchebakken en -baden en handgrepen op strategische plekken. Net als er straks wellicht bij wet een helmplicht komt voor snorfiets en e-bike.
Pielen met smartphone
Toch is er een belangrijk verschil. De ‘antislip-badkamer’ voorkomt vallen. De helm voor de snorfietser beperkt de gevolgen van het vallen. Het eerste is beter. Als je niet valt in je badkamer of wordt aangereden op je snorfiets, heb je geen helm nodig.
Zit iedereen straks met een helm op op de snorfiets inclusief fluohesje en word je omvergereden door een andere verkeersdeelnemer die zit te pielen met zijn smartphone. De nummer één oorzaak van verkeersongevallen op dit moment.
Die helm, hoe logisch ook dat deze naar voor geschoven wordt, is alleen bedoeld om erger te voorkomen. Net als de helm bij het douchen.
Doe liever iets aan de oorzaak, dat is effectiever dan de gevolgen bestrijden.